Mitkä ovat menestyneimmät F1-tallit?

Jo lähes 70 vuotta vauhdikkaan autourheilun ystäviä viihdyttänyt F1-luokka on kansainvälisesti varmasti tunnetuin ja seuratuin moottoriurheilusarja. Formuloiden ykkössarjan maailmanmestaruudet ratkotaan vuosittain Grand Prix -kilpailujen parissa, jotka ajetaan ympäri maailmaa. Samalla ratkaistaan sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruudet, joten jännitettävää riittää sekä yksittäisten kilpailijoiden että tiettyjen tallien vannoutuneille kannattajille.

Formuloissa on perinteisesti nähty myös suomalaisväriä. Maailmanmestaruuksia ovat voittaneet muun muassa Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen, mutta ensimmäinen suomalaiskilpailija oli vuonna 1974 osallistunut Leo Kinnunen.

F1-sarjassa talleilla on erittäin tärkeä osa kilpailuja. Niiden tulee esimerkiksi valmistaa itse käytössä olevien autojen rungot, mikä poikkeaa useista muista sarjoista (muun muassa NASCAR ja GP2). Alkuvuosina tallit olivat pitkälti autonvalmistajien talleja, mutta myöhemmin niin sanotut yksityistallit tulivat mukaan kilpailuun. Yksityistallit ostavat moottorit muilta valmistajilta tai moottoripajoilta. Vain yksi niin sanottu tehdastalli on ollut mukana sarjassa sen koko olemassa olon ajan: Ferrari. Tallien määrä on vaihdellut, mutta nykyään F1-sarjassa niitä on kymmenen.

Ferrari – menestynein talli kaikilla saroilla

Scuderia Ferrari on menestynein F1-talli käytännössä kaikilla mittareilla katsottuna. Sen kuskit ovat ajaneet eniten GP-kisoja, voittaneet useammin kuin minkään muun tallin edustajat (229 kertaa), saaneet eniten paalupaikkoja (213 kappaletta), ajaneet nopeimpia kierroksia (244 kierrosta) ja keränneet eniten MM-pisteitä (7128,5 pistettä). Kuljettajien mestaruuksia on tullut 15 kappaletta ja valmistajien mestaruuksia 16. Luvut pieksevät kilpailijat jokaisella osa-alueella, mutta onhan Ferrari ollutkin mukana kilpailuissa kaikista pisimpään – jo vuoden 1950 Monacon GP:stä lähtien.

Ferrarilla on ajanut lukemattomia huippukuljettajia. Nykyään kilpakuljettajat ovat Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen, kun taas testikuljettajina huhkivat Antonio Giovinazzi, Daniil Kvjat, Marc Gené sekä Davide Rigon. Ferrari on ollut 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä ylivoimainen talli: valmistajien maailmanmestaruuksia tuli vuosien 2000-2008 välillä seitsemän ja kuljettajien maailmanmestaruuksia kuusi. Kaudella 2017 talli sijoittui toiseksi 522 pisteellä. Suomalaisia on nähty tallin riveissä yhteensä kolme. Nykykuski Räikkösen lisäksi Mika Salo ja Jyrki Järvilehto ovat ajaneet Ferrarin väreissä.

McLaren – erinomainen kakkonen

Uusiseelantilaisen Bruce McLarenin perustama talli on monille tuttu ja se toimii brittilipun alla. F1-sarjan lisäksi se on kilpaillut muun muassa Indianapolis 500 -kilpailuissa ja Le Mansin 24 tunnin ajoissa. Debyyttinsä formuloissa talli teki vuonna 1966. Yhtiö itsessään perustettiin kolme vuotta aiemmin, jolloin ensimmäisen Formula 1 -auton rakennustyöt alkoivat.

Moottorivalmistajat ovat vuosien aikana vaihdelleet. Vuosikymmenen verran talli luotti Mercedesin moottoreihin, mutta kaudeksi 2015 palattiin Hondan tuotteisiin. Nykyään vääntöä tuovat Renaultin moottorit.

Vaikka Ferrari onkin ehdoton ykköstalli F1-sarjassa, on McLaren kerännyt muikean potin erilaisia suorituksia vyönsä alle. Valmistajien mestaruuksia on tullut kahdeksan, kuljettajien puolestaan 12. Mestaruuksiin ajaneet kuljettajat ovat Emerson Fittipaldi (1974), James Hunt (1976), Niki Lauda (1984), Alain Prost (1985, 1986, 1989), Ayrton Senna (1988, 1990, 1991), Mika Häkkinen (1998, 1999) ja Lewis Hamilton (2008). Tällä hetkellä kilpakuljettajina toimivat Stoffel Vandroome ja Fernando Alonso. Testikuljettajina häärii brittiläisistä ja hollantilaisista kuljettajista koostuva nelihenkinen tiimi.

Williams

Williams Grand Prix Engineering Limited eli Williams Martini Racing on ollut mukana formuloissa vuodesta 1977 asti. Kaiken kaikkiaan talli on napannut yhdeksän valmistajien maailmanmestaruutta, joista uusin on vuodelta 1997. Myös maailmanmestareiksi nousseita kuljettajia on yhteensä seitsemän, joukossa myös suomalainen Keke Rosberg.

Vaikka huippuvuosista ja mestaruuksista onkin jo aikaa, on Williams silti kaikkien aikojen kolmanneksi parhaiten menestynyt Formula 1 -talli. Nykyään ajajina toimivat Lance Stroll, Sergei Sirotkin ja Robert Kubica.

Viime vuodet ovat olleet Willliamsille vaikeita. Esimerkiksi vuoden 2011 Abu Dhabin kilpailuissa tallin kuskit starttasivat kahdelta viimeiseltä sijalta, eli 23 ja 24. Kaikista huonoin kausi koettiin kuitenkin kaudella 2013, jolloin pisteitä saatiin yhteensä vain viisi ja sijoitus oli lopulta kahdeksas.

Suomalaisväriä on nähty Rosbergin lisäksi Valtteri Bottaksen merkeissä: hän ajoi Williamsilla kaudella 2013. Kimi Räikkönen kävi neuvotteluita Williamsin kanssa formuloihin paluuta tehdessään, mutta päätyi lopulta valitsemaan Lotuksen uudeksi kotitallikseen.

Lotus

Lotus on historian neljänneksi parhaiten menestynyt Formula 1 -talli. Se kilpaili sarjassa vuosina 1958-1994 ja saavutti tuolloin lukuisia merkkipaaluja, kuten seitsemän valmistajien mestaruutta. Saman nimen alle on listattu useampikin talli: alkuperäisen Lotuksen lisäksi esimerkiksi Lotus F1 Team oli sen kilpalistoilla 2012-2015. Lisäksi vuosina 2010 ja 2011 kilpaili talli nimellä Team Lotus. Lotuksen tunnetuimpiin kuljettajiin lukeutuvat muun muassa Ayrton Senna, Mika Häkkinen ja Mika Salo. Häkkinen kilpaili tallin riveissä kausina 1991-1992 ja Salo vuonna 1994.

Muut

Lukuisat muutkin tunnetut tallit ovat menestyneet enemmän tai vähemmän hyvin. Esimerkiksi Mercedes, joka on tullut aiemmin tunnetuksi eri tallien moottoritoimittajana, aloitti omana yrityksenään vuonna 2010. Sen kilpakuljettajat Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas ovat suomalaisillekin varsin tuttuja. Ranskalainen Renault on milloin kilpaillut omana tallinaan, milloin moottorivalmistajana. Vuodesta 2016 Renault on toiminut omana kokonaisuutenaan ostettuaan Lotus-tallin. Tuoreimpia talleja edustaa Red Bull Racing, joka on reilussa vuosikymmenessä ehtinyt kerätä jo neljä valmistajien ja neljä kuljettajien maailmanmestaruutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *